China Labor Watch, un grup de protecţie a drepturilor muncitorilor din China, a redactat un raport de 62 de pagini despre condiţiile din fabricile Apple, deţinute de firma Pegatron. În raport, există şi povestea unei zile la Pegatron.
China Labor Watch a infiltrat "spioni" în fabricile Pegatron, pentru a vedea ce înseamnă să trăieşti acolo. Pe 9 iulie 2013, unul dintre spioni a povestit o zi la Pegatron. Prezentăm integral această "scrisoare". De aici pornesc cele mai frumoase gadgeturi din lume, dar ca orice diamant, au şi o parte însângerată.
9 iulie 2013, o zi la Pegatron.
"Alarma a sunat o dată la 6.30, dar nu m-a trezit. Cinci minute mai târziu a sunat iar şi am încercat să mă dau jos din pat. E aproape 7, m-am spălat pe faţă şi m-am spălat pe dinţi. Nu am mâncat micul dejun din cauza celui de ieri. Ieri am cheluit 81 de cenţi pe două chiftele şi o cană de lapte de soia. Nu şi-a meritat banii.
Am aşteptat autobuzul Pegatron să mă ia. Nu sunt destule camere pentru toţi muncitorii, iar fabrica a închiriat şi alte proprietăţi în apropiere. O cameră are 10 sau 12 oameni, iar chiria este de 16,29 dolari.
Autobuzele sunt închiriate de Pegatron, cu o capacitate de 50 de persoane. Miile de muncitori se înghesuie către primul autobuz. Dacă ajungi târziu la muncă ai putea avea salariul penalizat sau chiar să fii concediat dacă ajungi târziu de mai multe ori. Mi-a luat 10 minute să aştept autobuzul şi 20 de minute mi-a luat drumul. La 7.30 am ajuns la fabrică.
După acest moment, m-am dus la vestiar ca să mă schimb în uniforma antistatică şi am aşteptat în linie pentru a trece de controlul de securitate. Până la linia de asamblare, mai trebuie să trec de un control. 7.30 şi 8.00 este o perioadă aglomerată, aşa că locul este foarte aglomerat.
Ne ia 20-30 de minute pentru a ne schimba în uniformă şi să ajungem în atelier pentru întâln