Dacă în urmă cu mai mulţi ani hainele de serviciu ale medicilor, asistentelor şi infirmierelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava erau spălate de o firmă specializată pe cheltuiala unităţii sanitare, de ceva vreme încoace personalul medico-sanitar este nevoit să suporte din propriul buzunar contravaloarea acestui serviciu. Iniţial, spălatul, dezinfectatul, uscatul şi călcatul unei uniforme medicale compusă din două piese (pantalon/fustă şi bluză) era 7 lei, însă de circa zece zile tariful pentru un curăţat a crescut la 12 lei, situaţie care a provocat nemulţumiri în rândul angajaţilor din spital. Mulţi dintre salariaţii unităţii sanitare preferă să-şi cureţe hainele de serviciu acasă, însă o parte dintre ei refuză să-şi cureţe la domiciliu uniformele medicale, mai ales dacă sunt pline de sânge, puroi sau alte secreţii biologice, din cauza riscului crescut de contaminare pentru ei şi ceilalţi membri ai familiei. Cei mai nemulţumiţi sunt angajaţii care lucrează în sectoarele chirurgicale sau de urgenţă, ale căror haine de serviciu se murdăresc mai repede şi cărora nu le rămâne decât să plătească atât cât li se cere.
Din raţiuni pur financiare, fără nici o legătură cu igiena, o uniformă de spital este purtată şi câteva zile la rând
„Teoretic, ar trebui să dăm uniformele la spălat după o zi de purtare sau ori de câte ori este nevoie, dar din motive financiare acest lucru nu se întâmplă, le purtăm şi mai multe zile la rând. De la direcţiune ni s-a transmis că nu trebuie să le curăţăm la spital dacă ni se pare prea scump, însă aşa ceva nu este normal, nu se întâmplă nicăieri în lume. Eu nu pot să aduc acasă toţi microbii şi să-mi îmbolnăvesc familia”, declară un cadru medical.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, preţul pentru curăţarea uniformelor medicale aproape că s-a dublat în urmă cu circa zece zile, de când conducerea unităţii sa