Pacepa e în continuare în război cu România. Pentru el, ţara asta a fost cel mai mare duşman. Aşa susţine generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a subliniat că Pacepa ar fi putut fi un catalizator al schimbării din poziţia pe care o deţinea în America, însă a refuzat să se implice.
„După 1990, el ar fi putut să ajute România, pentru că locuind în America avea toate avantajele. Românii au fost puşi să plătească pentru toate relele regimului Ceauşescu, iar el nu numai că nu a făcut nimic, dar a şi publicat «Orizonturi Roşii». După acea lucrare, România a devenit exemplu negativ în toate ţările”, arată Talpeş.
Talpeş: Pacepa a vrut să ne vedem la Washington
Talpeş a povestit că, în 1990, când ocupa funcţia de consilier prezidenţial pe probleme militare, se afla într-una din vizitele sale de lucru la Washington, când l-a sunat generalul Ion Mihai Pacepa. „Mi-a spus că voia să ne întâlnim. I-am spus că nu mă văd cu el decât dacă la discuţie vor fi prezente şi gazdele mele, oficialii americani care mă invitaseră acolo.
Altfel, i-am spus, nu avem ce să ne spunem doar noi doi. Venim din lumi diferite. Dumneata continui războiul, iar eu sunt la Washington cu altă agendă”, îşi aminteşte Ioan Talpeş.
Fostul şef SIE e de părere că Pacepa ignoră realităţile contextului istoric în care se afla România, insistând că declinul democratic al ţării noastre se datorează lui Ceauşescu.
„Să îmi spui tu, cel mai informat om din România, că Ceauşescu era de vină. Păi, Ceauşescu era un papagal în raportul de forţe internaţionale. Comunismul nu s-a prăbuşit din cauza lui Ceauşescu, ci ca urmare a înţelegerii dintre marile puteri. Chiar aşa de tare am rămas ancoraţi în trecut că nu putem să înţelegem ce se întâmplă?”, se întreabă retoric Talpeş.
Larry Watts a deschis multe uşi pentru România
Şi apoi, înve