Povestea torţionarului Alexandru Vişinescu, prezentată marţi de gândul, a ajuns în presa internaţională, care relatează despre sesizarea penală înaintată Parchetului General de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), dar şi despre filmarea de ieri a ştirileprotv.ro cu călăul de la Râmnicu Sărat, responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici ai anilor '50-'60.
Washington Post, Fox News, Chicago Sun Times şi zeci de alte ziare americane au preluat ieri o ştire difuzată iniţial de agenţia Associated Press despre torţionarul Alexandru Vişinescu.
„Din 1956 şi până în 1963, Alexandru Vişinescu a condus cunoscuta închisoare de la Râmnicu Sărat, unde au fost încarceraţi liderii politici şi intelectualii pre-comunişti ai României”, se arată în ştirea Washington Post, care citează agenţia de presă.
După prezentarea succintă a istoriei României din acea vreme, jurnaliştii americani povestesc întâlnirea de marţi a presei române cu Vişinescu, după ce gândul a publicat articolul despre „bătrânelul cumsecade” care îşi duce acum bătrâneţea ca oricare altul, în ciuda trecutului său negru.
„Confruntat marţi cu jurnaliştii lângă casa lui din Bucureşti, Vişinescu a respins acuzaţiile care i se aduc şi a spus că a respectat ordinele. El a înjurat şi a dat cu pumnii către un cameraman”, se povesteşte în articolul citat.
Mai departe, sunt amintite două dintre dramele de la Râmnicu Sărat care au legătură cu Vişinescu: moartea lui Victor Rădulescu Pogoneanu şi a ţărănistului Ion Mihalache. „Istoricii numesc Râmnicu Sărat 'inchisoarea de exterminare' sau 'închisoarea tăcerii', din cauza regimului de încarcerare. România a avut 617.000 de prizonieri politici, dintre care o cincime au murit în detenţie, potrivit istoricilor”, conchid jurnaliştii americani.
Citeşte aici despre întâlnirea gând