Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, un număr de 38 de acte normative pentru organizarea ministerelor şi a altor instituţii publice, în urma cărora urmează să fie desfiinţate aproximativ 3.500 de posturi, potrivit unei centralizări realizate de ZF. Dar nu se ştie ce este cu aceste posturi – sunt ele posturi prevăzute în schemă şi neocupate de ani de zile, în condiţiile în care în instituţiile de stat a funcţionat regula „Un nou angajat la şapte plecări“, sau se fac disponibilizări?
„În notele de fundamentare ale acestor acte normative nu era precizat dacă sunt posturi vacante sau ocupate, aceste situaţii pot fi aflate de la fiecare minister sau instituţie în parte. În şedinţa de guvern nu s-a discutat acest aspect“, a spus Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al guvernului.
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a avertizat că urmează o restructurare a aparatului administrativ central şi că, până la finalul acestui an, se vor desfiinţa 60.000 de posturi vacante şi se vor restructura circa 2.800 de posturi din ministere şi din Secretariatul General al Guvernului. De atâţia ani, de când criza a obligat aparatul de stat să-şi reducă dimensiunea (statul este un „om gras căţărat în spatele unui om slab, care este economia“ – aceasta a fost fraza cu care Traian Băsescu a anunţat redimensionarea aparatului de stat), nimeni nu a explicat de ce în instituţiile de stat sunt zeci de mii de posturi bugetate şi care nu sunt ocupate.
Potrivit informării de presă date de guvern în urma şedinţei de marţi, la nivel de instituţii cele mai multe restructurări se vor face în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (aflată în subordinea Ministerului Justiţiei), de unde vor fi desfiinţate circa 500 de posturi, în structurile acestei instituţii rămânând puţin peste 15.000 de angajaţi. Nu se ştie însă câte dintre aceste posturi reprezintă concedie