Autorul celei mai grave scurgeri de informaţii din istoria SUA îşi aşteaptă sentinţa, care se vrea un avertisment dur al statului. Sursa: REUTERS
Justiţia americană vrea să folosească procesul intentat lui Bradley Manning pentru a da un avertisment fără precedent celor care, la adăpostul libertăţii de exprimare, prejudiciază grav securitatea naţională a Statelor Unite. Manning, un soldat în vârstă de 26 de ani, este sursa celor mai mari scurgeri de informaţii din istoria SUA, divulgând peste 700.000 de documente militare şi diplomatice secrete, publicate ulterior de site-ul Wikileaks.
Marţi seară, el a fost găsit vinovat de 20 de capete de acuzare, printre care furt şi spionaj, pentru care riscă până la 136 ani de închisoare. Justiţia militară a respins, în schimb, acuzaţiile de trădare şi ajutare a inamicului avansate de procurori şi care i-ar fi adus o sentinţă cu detenţie pe viaţă. Instanţa a început ieri deliberările pentru pronunţarea pedepsei în cazul Manning, o decizie finală putând fi anunţată chiar şi în trei săptămâni, scrie BBC.
Avertisment pentru Snowden
Presa internaţională evidenţiază contextul în care vine verdictul în cazul Manning, care a polarizat societatea americană şi care a generat o amplă dezbatere despre până unde poate merge libertatea de exprimare, astfel încât să nu aducă atingere intereselor naţionale.
La mii de kilometri distanţă, într- un aeroport moscovit, o altă „cârtiţă” din serviciile secrete americane, Edward Snowden, cel care a divulgat acum două luni amplul program de spionaj electronic derulat de SUA la nivel mondial, aşteaptă să primească azil politic în Rusia. Soarta lui Manning poate fi şi cea a lui Snowden, dacă acesta este extrădat de Moscova, aşa cum Washingtonul insistă.
Un precedent periculos şi o probă de extremism în materie de securitate naţională, a reacţionat ieri fondatorul Wikileaks