Cum sa beneficiem de soare, fara a ne pune in pericol sanatatea? Pentru ca medicii ne avertizeaza: vara inseamna nu numai bucuria vacantei scaldata in soare din belsug, ci si un grad ridicat de pericol, atunci cand baia de soare se face doar cu gandul la obtinerea unui bronz cat mai accentuat, dupa un tipar de frumusete aberant, nesanatos, promovat cu agresivitate in zilele noastre.
Medicii oncologi si dermatologii o spun fara menajamente: „Soarele poate ucide!”. „Soarele nu mai este ce a fost cu cativa ani in urma. Poluarea a produs subtierea stratului de ozon si, in aceste conditii, razele solare nu iarta. Este demonstrat faptul ca una din principalele cauze ale cancerului de piele este expunerea necontrolata, prelungita, la soare. Si chiar daca nu se ajunge la afecte atat de dramatice, expunerea prelungita la soare isi pune amprenta nedorita asupra sanatatii pielii”, afirma medicul dermatolog Magdalena Andries.
Potrivit specialistului dermatolog, preventia inca din copilarie este cea mai buna cale de evitare a cancerului cutanat. „Eu nu le recomand parintilor sa mearga cu copiii mai mici de doi ani la mare. Expunerea acestor copii la plaja, cand inca nu au pigmentatia formata, nu este lipsita de riscuri. Chiar si atunci cand expunerea se face in afara intervalului orar in care soarele este considerat periculos. Si persoanele in varsta trebui sa manifeste maxima precautie cand este vorba de expunerea la soare. Si asta pentru ca au afectiuni predispuse la formarea de tumori ale pielii”, mai spune medicul Magdalena Andries.
Atentie la alunite!
Persoanele care prezinta alunite (nevi pigmentari) sunt avertizate in mod special de catre dermatologi sa fie cat se poate de atente in ce priveste expunerea la radiatiile solare. Orice modificare a aspectului acestor alunite, dupa expunerea solara, impune prezentarea la medic, constituind un