Samsung Galaxy S4 este livrat cu un procesor cu opt nuclee la care se pare că sud-coreenii au umblat pentru a-l face mai bun decât este de fapt. În urma unei analize a performanţelor procesorului s-a descoperit că acesta rulează mai bine în testele sintetice de performanţă.
Samsung Galaxy S4 este livrat în două versiuni principale: prima este cu un procesor quad-core de la Qualcomm, a doua este cu un procesor cu opt nuclee, denumit Exynos 5 Octa, fabricat de către Samsung. AnandTech a investigat acest procesor şi a descoperit că în momentul în care este supus testelor sintetice de performanţă se descurcă mult mai bine decât la o utilizare normală, la fel ca un sportiv dopat.
Există o "listă albă" a aplicaţiilor de benchmarking pe care Galaxy S4 cu procesor Exynos 5 Octa le recunoaşte. Astfel, în aceste aplicaţii procesorul grafic trece de la frecvenţa de 480 MHz la cea mare de 532 MHz. Utilizatorii niciodată nu vor folosi o aşa frecvenţă pentru simplul motiv că telefonul nu este făcut să treacă în acest modcând sunt utilizate alte aplicaţii. În plus, procesorul obişnuit (CPU) trece de la frecvenţa medie de 500 MHz la cea maximă de 1,2 GHz imediat ce sunt pornite testele sintetice de calculare a performanţei.
Aplicaţiile în care Samsung Galaxy S4 se descurcă excepţional sunt: GLBenchmark, AnTuTu şi Quadrant. Acelaşi comportament descris mai sus, notează AnandTech, a mai fost descoperit şi la telefonul cu procesor Qualcomm din SUA. Cei de la AllThingsD l-au întrebat pe Kevin Krewell, analist senior la Linley Group şi senior editor la Microprocessor Report, despre aceste îmbunătăţiri aduse de Samsung.
Cum arată diferenţele de scor între diferitele aplicaţii de benchmarking. FOTO AnandTech
"În definitiv, asta arată inutilitatea unor teste sintetice de benchmarking fără a verifica rezultatele în alte condiţii. Când folosim aceste aplic