Primele 215.000 de carduri electronice naţionale de sănătate au fost produse, potrivit CNAS.
În perioada următoare, vor fi personalizate cel puţin 50.000 de carduri zilnic. O echipa din cadrul Departamentului IT al CNAS generează şi verifică datele necesare pentru personalizarea cardului electronic naţional de sănătate.
CNAS speră ca CN Imprimeria Naţionala SA, va tipări şi împlicui cardurile cel puţin în acelaşi ritm, astfel încât până la sfârşitul anului sa producă 7,5 milioane de carduri, conform contractului.
„Cardul naţional electronic de sănătate este un proiect prioritar pentru Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, care aduce avantaje importante asiguraţilor. În acelaşi timp, acest proiect va contribui la creşterea transparenţei şi eficienţei cheltuirii banului public în sistemul social al asigurărilor de sănătate”, a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
Fiecare pacient va fi înregistrat cu un ID special, fără de care medicul nu îi va prescrie reţeta. Acesta va deveni astfel „buletinul“ în lipsa căruia nu vom mai putea beneficia de servicii medicale: va cuprinde un cod unic pentru a face dovada asigurării, date personale care le vor fi de ajutor medicilor de la urgenţe, persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, alergii, eventuale boli cronice etc. Din 2014 însă, acesta va fi inclus în buletin, a anunţat în urmă cu câteva săptămâni preşedintele CNAS.
Până acum, doar 320 de români au primit cardul, în Arad, în faza-pilot a programului, iar promisiunile de implementare la nivel naţional în scurt timp pălesc, dacă ne uităm în urmă şi constatăm că acest proiect a fost amânat timp de şase ani, din cauza contestaţiilor la licitaţii şi, mai ales, a nemulţumirii medicilor, care au boicotat proiectul.