În decurs de trei până la cinci ani, în Siberia Occidentală ar putea să apară un 'Klondike al gazelor de şist', a declarat într-un interviu acordat Die Welt preşedintele companiei austriece C.A.T.Oil, Manfred Kastner. De mai multe decenii, compania elaborează tehnologii de fracking /fracturare hidraulică/ şi activează preponderent în Rusia. Deja la această oră aproape jumătate din veniturile C.A.T. Oil sunt asigurate de domeniul extracţiilor de gaz de şist.
Intr-adevăr, rezervele de gaz de şist din Rusia sunt imense: la acest capitol, Federaţia Rusă este a doua piaţă din lume ca dimensiune după SUA. Cu toate acestea, Rusia nu intenţionează să-şi exploateze aceste bogăţii, subliniază cotidianul rus Utro, amintind că în primăvara acestui an preşedintele rus Vladimir Putin declara că operaţiunile pentru dobândirea gazului de şist sunt în continuare mult prea costisitoare comparativ cu metoda tradiţională şi, în afară de aceasta, ele comportă consecinţe imense de ordin ecologic.
De asemenea, cu câteva săptămâni în urmă, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat la postul de radio 'Eho Moskvî' că în viitorul apropiat compania nu intenţionează să se lanseze în exploatarea gazelor de şist. Petrolul de şist i se pare a avea mai multe perspective, însă nici acest capitol nu va fi deschis mai devreme de secolul viitor.Cu toate acestea, în pofida scepticismului declarat, Gazprom urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă pe piaţa de şist, afirmă experţi occidentali.
De altfel, nu doar holdingul rus urmăreşte situaţia, continuă Utro. Revoluţia de şist din SUA nu a trecut neobservată nici în ţările OPEC /Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol/, care au îmbrăţişat aproximativ aceeaşi poziţie ca şi Rusia: o ameninţare serioasă la adresa combustibililor tradiţionali nu există şi chiar dacă poziţiile cartelului vor fi temporar afectat