Ministerul Sănătăţii va schimba modul în care sunt plătiţi medicii în sistemul de stat, prin scoaterea acestora din grila bugetară, unde sunt încadraţi acum şi remuneraţi după un nivel stabilit de fiecare spital în parte.
Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a anunţat ieri că un proiect-pilot privind noul mod de salarizare va fi implementat în prima jumătate a anului viitor şi va include medicii din 12 spitale.
Ministrul a explicat că în cadrul noului proiect medicii vor alege dacă doresc să lucreze în regim full-time (7 ore) în spitalul public, iar în această situaţie vor putea să ofere consultaţii în regim privat în acelaşi spital de stat. Medicii vor putea ajunge să câştige câteva mii de euro lucrând doar în sistemul de stat, a spus Nicolăescu.
Serviciile pe care medicii le vor acorda în regim privat în spitalele de stat vor fi plătite de pacienţi, iar până în prezent nu se cunoaşte la ce nivel ar putea ajunge aceste tarife.
„Cine doreşte poate avea asigurări private sau plăteşte din buzunar aceste servicii“, a spus Nicolăescu. Ministrul a arătat că sistemul funcţionează de 40 de ani în Franţa şi că paturile private din spitalele publice nu vor putea depăşi 20% din totalul spitalului.
„O cotă parte din tarifele percepute va fi pusă la dispoziţia echipei şi a spitalului. 60% va rămâne la medic, 30% merge la echipă şi 10% la spital“, a mai spus Nicolăescu.
De ce trebuie să existe secţii private în spitalele publice? Nu ar fi trebuit să fie de fapt concurenţă între public şi privat? „Este concurenţă“, a fost răspunsul ministrului. De cealaltă parte, medicii part-time de la stat vor putea merge să lucreze şi la alte clinici şi spitale private.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, propunerile avansate sunt singura variantă prin care poate fi stopat exodul medicilor.
Proiectul de act normativ ce cupr