Îndoielile asupra vizitei din septembrie a preşedintelui american Barack Obama la Moscova ridică semne de întrebare privind o presupusă strategie a Washingtonului de a asigura flexibilitatea Kremlinului pe perioada summit-ului de la Sankt Petersburg, scrie miercuri Nezavisimaia Gazeta, citată de Agerpres. Demonizarea Rusei prin apelul la argumentul privind 'imperiul răului' este contraproductivă pentru SUA, astfel administraţia de la Washington încearcă să confere de la început întrevederii de la Moscova un caracter scandalos, notează jurnaliştii ruşi, criticând faptul că americanii nu doresc un parteneriat adevărat cu ruşii, ci practică un joc cu sumă nulă.
Cotidianul rus trece în revistă câteva episoade recente în care Rusia 'a călcat pe bătătură interesele şi demnitatea Americii'. Dacă este vorba de Siria, atunci SUA ar trebui să fie recunoscătoare Kremlinului pentru faptul că le-a ţinut de mâini şi nu i-a permis Washingtonului să facă şi mai multe greşeli ireparabile în tot Orientul Mijlociu, scrie publicaţia rusă. Referitor la propunerile liderului american privind reducerea armamentului nuclear - în condiţiile dezvoltării de arme strategice non-nucleare de înaltă precizie, a sistemului antirachetă şi concepţiei de 'Atac global surprinzător' - constituie o evidentă publicitate pentru uz intern, precum şi dorinţa de a sublinia refuzul Moscovei spre conciliere, adaugă ziarul rus.
În cazul lui Snowden, Nezavisimaia Gazeta consideră că SUA fac tot posibilul pentru ca fostul angajat NSA să nu ajungă acasă. Oare acest 'element subversiv' nu este necesar Americii şi în America doar pentru ca, în condiţii de criză, să dinamiteze o nouă discuţie privind 'drepturile omului'? Totodată, Washingtonul continuă, nu se ştie din ce motiv, să alimenteze interesul mondial faţă de acest 'mesia fugar', lansând tot felul de rugăminţi şi cereri umilitoare către Moscova,