Noua Politică Agricolă Comună va aduce României unele avantaje (fonduri mai mari pentru tinerii fermieri, pentru agricultura ecologică ş.a.), dar va impune şi o serie de măsuri care îi dezavantajează pe agricultorii români, în comparaţie cu cei din celelalte state europene
În primul rând, potrivit noii Politici Agricole Comune (PAC), în viitorul ciclu financiar 2014-2020, România va primi 7,1 miliarde de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu peste un miliard de euro mai puţin decât a primit în precedentul ciclu financiar, 2007-2013. Aşadar, vor fi mai puţini bani pentru modernizarea exploataţiilor agricole, înfiinţarea unor unităţi de procesare şi alte investiţii, atât de necesare mediului rural. Pe de altă parte, deşi noua PAC prevede menţinerea sistemului de sprijin pe suprafaţă (SAPS), subvenţiile pe care le vor primi fermierii români în perioada 2014-2020 vor fi, în continuare, mult mai mici decât cele acordate în alte ţări europene.
Subvenţia acordată în acest an agricultorilor din România este de doar 147 de euro/ha, faţă de circa 250 de euro/ha, cât este media europeană. Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, anul viitor subvenţia pe suprafaţă va fi de maximum 177 de euro/ha pentru suprafeţele de până la 30 de hectare şi de 147 de euro/ha pentru suprafeţele mai mari de 30 de hectare.
Iar pentru ca agricultorii români să primească subvenţii la nivelul mediei din UE trebuie să mai aştepte până în anul 2020, întrucât Consiliul European a stabilit ca perioada de convergenţă să fie prelungită cu şase ani. Acest lucru va constitui un imens handicap în competiţia cu agricultorii din celelalte ţări din UE, unde subvenţiile sunt de 700-800 de euro/ha şi chiar mai mari.
Producătorii de lapte, greu afectaţi
Crescătorii de bovine vor primi o grea lovitură. Astfel, începând din anul 2015, cota la lapte