Vrâncenii au citit cu atenţie Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 9 din 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial 119 din 4 martie 2013. Ei profită de o excepţie din lege, respectiv partajul, şi îşi înmatriculează maşinile fără a mai plăti taxa. Conform, articolului 8 din OUG 9/2013, timbrul de mediu nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj. Prin urmare, după apariţia Ordonanţei, mare parte dintre maşinile pe care proprietarii vor să le înmatriculeze pentru prima dată au ajuns să fie dobândite prin partaj.
Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Vrancea, comisarul şef Marian Pătraşcu ne-a precizat că zilnic se primesc 40-50 de cereri de înmatriculare a vehiculelor. În opinia sa, numărul solicitărilor nu a crescut. El admite că cele mai multe dintre persoanele care solicită înmatricularea vehiculelor fac dovada că le-au dobândit prin partaj. „Zilnic se primesc 40-50 de solicitări de înmatriculare a vehiculelor. Pentru aproximativ 70% dintre vehiculele aflate la prima înmatriculare, dreptul de proprietate exclusivă a fost dobândit prin partaj. Este vorba despre o excepţie prevăzută în ordonanţa numărul 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule”, ne-a spus comisarul şef Pătraşcu.
Pe scurt, potrivit legii, dacă doi soţi îşi împart maşina, cel care o primeşte nu va plăti taxa auto. Până aici totul pare clar, însă puţini sunt cei care ar divorţa, doar pentru a scăpa de taxa auto şi, potrivit legii, nici nu este nevoie. Partajul se poate face în mod voluntar între două persoane care deţin în indiviziune un bun. Altfel spus, nu trebuie să fii căsătorit cu o persoană pentru a deţine o maşină împreună, iar dacă eşti căsătorit nu trebuie să divorţezi pentru a partaja un bun, respectiv maşina.
Iată cum se face.