Viitorul apropiat va aduce, se pare, încercări serioase pentru Republica Moldova. Aceste „pietre de poticnire” au fost devoalate cu prilejul vizitei la Moscova a doamnei Natalia Gherman, ministrul moldovean de Externe și al Integrării Europene. Chestionată cu privire la summit-ul de la Vilnius, dna Gherman a declarat ferm că Moldova și-a asumat opțiunea europeană. Omologul său rus, Serghei Lavrov, și-a luat o pauză de gândire și a strecurat printre dinți că Rusia, desigur, respectă alegerea unui stat suveran și așteaptă ca și țările europene – cele care, adăugăm noi, încă nu au trupe de ocupație pe teritoriul Moldovei, așa cum are Rusia – să respecte și ele suveranitatea Moldovei, să nu o mai hărțuiască cu normele și standardele lor.
Imediat, dl Lavrov a trecut la amenințări cât se poate de clare, chiar dacă formulate într-un limbaj „de catifea”: el a spus că acordurile pe care le va încheia Moldova la Vilnius vor conduce inevitabil la o revizuire a relațiilor moldo-ruse: respectiv, sectorul energetic, prețul la gaze și energie electrică, importul produselor agricole din Moldova și, nu în ultimul rând, statutul muncitorilor moldoveni din Rusia, care s-ar putea schimba o dată cu introducerea vizelor rusești.
Așadar, Lavrov a subliniat că respectă suveranitatea Moldovei dar a făcut și niște insinuări toxice, așa cum remarcă mulți analiști, de fapt a șantajat Moldova. După unele estimări, în Rusia se află aproximativ 300 de mii de migranți basarabeni, ușor de manipulat, și dacă această masă de oameni va fi expulzată, guvernarea de la Chișinău va avea mari probleme până se vor deschide noi destinații de muncă, acasă sau peste hotare.
Există, apoi, și șantajul cu Transnistria. Mai nou, presa de la Moscova a anunțat că trupele de pacificatori ruși de pe Nistru se vor dota cu elicoptere, în pofida opoziției autoritățilo