Dupã o scãdere anualã progresivã, sporul natural al populatiei din judetul Vaslui rãmâne în parametrii anului trecut. Astfel, dupã primele sase luni ale acestui an, fãcând balanta între decese si nasteri, rezulta un spor natural de -4,63 la mia de locuitori, ceva mai mic decât la sfârsitul semestrului I al anului trecut, care s-a încheiat cu un spor natural de -4,11 la mia de locuitori. Situatia este posibilã si datoritã scãderii numãrul de decese la nounã scuti, de cinci ani, judetul Vaslui continuând sã se înregistreazã cu o ratã a mortalitãtii infantile sub media pe tarã.
Printre atâtea vesti proaste despre starea de sãnãtate a populatiei Vasluiului, iatã si o veste bunã: judetul nostru a pãrãsit de mai bine de un patru ani primul loc în topurile statisticilor referitoare la mortalitatea infantilã, iar situatia tinde sã devinã, de la o lunã la alta, tot mai bunã. De la un dezonorant procent de peste 27 la mie decese ale copiilor de pânã la un an, în anii trecuti, s-a ajuns ca în primele sase luni ale lui 2013, indicele de mortalitate infantilã sã scadã la 4,76 decese la mia de nãscuti vii, sub media nationalã.
Comune muribunde
Pe de altã parte, primele date statistice ale acestui an rãmân destul de triste pentru vasluieni, si asta pentru cã populatia judetului înregistreazã o scãdere continuã. Datele din primele sase luni ale acestui an au relevat cã sporul natural pentru judetul Vaslui a înregistrat o cifrã negativã, de -4,63 la mia de locuitori, mai mic decât în aceeasi perioadã a anului trecut, când sporul natural era de -4,11 la mia de locuitori. Indicatori negativi ai sporului natural se întâlnesc atât în orase, la Bârlad si Husi, dar si la sate (Bãlteni, Epureni, Pochidia etc.). În unele zone din rural, scãderea sporului natural este dramaticã. În fruntea comunelor care „mor“ se situeazã Suletea, care, în primul semestru al acestui an, a