La numai 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca există un loc cu totul aparte, nemaiîntâlnit niciunde în România.
Este vorba de un lac natural apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul. Laguna Albastră, aşa cum a fost denumit lacul, este străjuită de pietre calcaroase gălbui şi tufişuri de papură de un verde crud, ceea ce îi conferă locului un aspect deosebit, potrivit financiarul.ro.
Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu, înconjurată de dune uriaşe de nisip. Locul pare parcă desprins din Paradis, culorile curcubeului s-au adunat aici toate tocmai pentru a construi o imagine cu totul deosebită.
Localnicii îi spun pe bună dreptate Laguna Albastră. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Această mină a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie. Aşa s-a născut minunatul lac.
Pe malul lacului a crescut din loc în loc şi stufăriş, parcă tocmai pentru a mai însufleţi peisajul.
Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei reziduurilor de caolin care zac pe fundul lacului. Cândva, în apa viu colorată ce seamănă foarte bine cu apele Mediteranei, până în anii ’90 se găseau peşti. În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită. În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice, cu excepţia Cabanei Leghia şi a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numără şi Laguna Albastră, iar m