Economia SUA a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1,7%, peste estimarea medie a analiştilor de 1%, fiind susţinută de majorarea neaşteptată a stocurilor, în timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru, a anunţat Departamentul pentru Comerţ.
Creşterea stocurilor în trimestrul al doilea a avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale la avansul PIB, scrie Bloomberg.
În primul trimestru, economia americană a consemnat o creştere de 1,1%, revizuită în scădere faţă de o estimare anterioară de 1,8%.
Guvernul american a revizuit metodologia de calcul al PIB-ului, astfel încât creşterea pe 2012 a fost îmbunătăţită de la 2,2% la 2,8%. Revizuirile afectează datele economice până în anul 1929.
Cheltuielile de consum, care reprezintă 70% din economia SUA, au urcat cu 1,8% în trimestrul al doilea, după un avans de 2,3% în primul trimestru.
Crearea de locuri de muncă şi preţurile mai mari ale locuinţelor susţin încrederea americanilor, vânzările de automobile şi producţia, mărind probabilitatea accelerării creşterii economice.
Datele Departamentului pentru Comerţ arată o continuare a încetinirii inflaţiei sub ţinta Rezervei Federale.
„Sunt semne încurajatoare că economia poate suporta restrângerile bugetare. Totul arată şi se simte mai bine. Vom vedea un semestru al doilea mai bun decât primul, la nivel general“, a declarat Stuart Hoffman, economist-şef la PNC Financial Services Group în Pittsburgh.
Datele publicate miercuri de Departamentul pentru Comerţ reprezintă prima estimare a instituţiei dintr-o serie de trei, privind evoluţia PIB-ului american.
Analiştii se aşteaptă ca SUA să scape de sub control costurile de finanţare
Rezerva Federală va pierde controlul yieldurilor şi dobânzilor pe măsură ce „marea migrare“ a investitorilor de la obligaţiuni cătr