Desfăşurarea programului guvernamental în moneda naţională ar putea impune ca trend creditele imobiliare în lei
Încă din 2011, BNR a susţinut creditarea în lei, însă şi în prezent majoritatea împrumuturilor acordate de bănci sunt în valută
România nu este prima ţară care susţine creditarea în moneda naţională, Ungaria fiind hotărâtă să scoată de pe piaţă creditele ipotecare în valută
Desfăşurarea programului guvernamental Prima Casă în moneda naţională ar putea impune ca trend creditele imobiliare în lei, în condiţiile în care încă din anul 2011, Banca Naţională a României a încercat să încurajeze creditarea în moneda naţională.
Cu toate acestea, şi în prezent majoritatea creditelor pentru o locuinţă acordate de bănci sunt în valută.
La prima vedere Prima Casă doar în monedă naţională ar aduce dezavantaje celor interesaţi de cumpărarea unei locuinţe, deoarece băncile practică dobânzi mai mari la creditele în lei, decât la cele în euro.
Totuşi, este normal ca populaţia să se împrumute în moneda în care primeşte salariile, eliminându-se astfel riscul valutar.
În plus, România nu este prima ţară care susţine creditarea ipotecară în moneda naţională. Săptămâna trecută, de exemplu, ministrul de Finanţe al Ungariei declara că împrumuturile ipotecare denominate în monedă străină trebuie retrase de pe piaţa creditării "având în vedere atât aspectul temporal, cât şi cel al poverii".
Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, va modifica astfel legislaţia în Parlament din toamnă pentru a elimina aceste credite, "cu sau fără un acord cu băncile", după cum avertiza în urmă cu două zile conducătorul parlamentarilor Fidesz, Antal Rogan.
Cele mai multe credite restante sunt în valută
În plus, potrivit datelor BNR, cele mai multe credite neperformante sunt în valută.
În mai, din credite restante d