Puține lucruri întrec în strălucire şi unicitate diamantele, care au constituit din cele mai vechi timpuri o fascinație neștirbită și o sursă inepuizabilă de povești și pasiuni. Dincolo de legende însă, aceste pietre prețioase sunt din ce în ce mai mult privite sub aspectul lor concret de valori importante cu un imens potențial investițional. După ce prețul aurului a înregistrat în primăvara acestui an cea mai mare scădere din 1980 și până în prezent, raritatea, perenitatea și frumusețea diamantelor au făcut din acestea una dintre cele mai bune soluții pentru a investi în viitor.
Motivul pentru care diamantele sunt bunuri de lux valoroase și rare este acela că furnizarea acestora este limitată de extracția tot mai dificilă. Chiar și așa, în ultima perioadă s-au înregistrat creșteri de la an la an în ceea ce privește investițiile în diamante, astfel încât prețurile acestora s-au majorat proporțional, în medie cu 15% pe an, din 1959 și până astăzi.
Toate aceste argumente întăresc convingerea în sporirea valorii diamantelor pe viitor și în consolidarea poziției lor între preferințele investitorilor.
Diamantele – masură de protecție financiară
În ultimii 20 de ani, prețul mediu al unui carat de diamant a crescut de peste 10 ori și încă își continuă ascensiunea, fapt care încurajează pariul pe aceste pietre prețioase. La momentul actual se poate observa o creștere a investițiilor în diamante ca masură de protecție împotriva crizelor economice și politice, estimându-se că investiția poate porni de la 1.000 de euro.
“Diamantele reprezintă o achiziție flexibilă care nu implică depunerile în bancă sau contactarea altor intermediari, oferind atât mobilitate, cât și posibilitatea de a le depozita după bunul plac. De multe ori chiar și instituțiile și băncile naționale achiziționează diamante pentru a se proteja de volatilitatea piețelor și d