Destinul a ales. In modesta comuna Cornetu din Ilfov, in judecatoria amplasata in caminul cultural, se duce o batalie la capatul careia Justitia romana va fi infranta. Chiar de catre presedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Oana Haineala Schmidt. Daca verdictul modestei judecatorii de la Cornetu va fi in favoarea solicitarii doamnei Haineala, atunci, in mod public si cat se poate de explicit, va exista proba ca libertatea Justitiei e pusa pe butuci. Ca unui post de televiziune, cum e Antena 3, ori unor site-uri, cum este Lumea Justitie, li se va pune pumnul in gura este desigur important. Prin crearea unui periculos precedent. Dar marele pierzant va fi Justitia.
Cum s-a ajuns in situatia stranie si, intr-un fel, demna de literatura de tip Ilf si Petrov in care unei modeste judecatorii, a unei comune din Romania, sa i se solicite sa interzica unor jurnalisti sa faca orice fel de referiri la activitatea unei persoane? Fie ea si Oana Haineala Schmidt. De ce exista, in definitiv, o asemenea cerere? De ce se dezbate ea tocmai la Judecatoria Cornetu? Ce se poate intampla in cazul unui verdict favorabil doamnei Haineala?
Ceea ce trebuie, de la bun inceput, precizat e ca doamna Haineala nu este un simplu magistrat. Ea indeplinetse o functie publica. Si inca una importanta. Este presedinta Consiliului Suprem al Magistraturii, inima si creierul puterii judecatoresti din Romania. Tocmai fiindca are o asemenea calitatea publica, doamna Haineala se supune, in mod normal, practicii si recomandarilor din Uniunea Europeana. Conform acestora, presa are posibilitatea, cu prioritate chiar, sa faca referiri, dezvaluiri si comentarii la adresa tuturor indivizilor de care depinde, intr-o masura mai mica sau mai mare, destinul unor colectivitati si a unor comunitati. In ceea ce o priveste pe doamna Haineala, este vorba de comunitatea magistratilor.
@N_