Aproximativ 150.000 de locuri la master sunt disponibile în anul universitar viitor, cele mai multe la universităţi de stat (peste 130.000), potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate marţi. Alte peste 16.000 de locuri au fost avizate de Executiv în instituţiile private, în top fiind Universitatea ”Spiru Haret” din Capitală.
Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi proiectul de Hotărâre de Guvern privind acreditarea domeniilor de studii universitare de master, a programelor de studii şi a numărului maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2013-2014, atât la buget, cât şi la taxă, proiect pus în dezbatere pe 23 iulie de Ministerul Educaţiei.
”Hotărârea adoptată de Guvern este actul normativ anual prin care se stabilesc programele de studii şi numărul maxim de studenţi de la nivelul master în anul universitar 2013-2014. Hotărârea actualizează programele de studii şi acreditează domeniile de master conform regulamentelor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS)”, se arată în comunicatul Executivului de marţi.
Astfel, cele două anexe ale HG-ului cuprind numărul de locuri şi progamele de master aprobate pe fiecare facultate, de la universităţi, atât de stat, cât şi private.
La stat, universităţile pot primi în total 131.608 de studenţi la master în anul 2013-2015, iar cele mai multe locuri aprobate sunt la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj Napoca, cu 12.790 de locuri (cele mai multe, 800, sunt la Facultatea de Teologie).
Universităţile private pot şcolariza anul viitor 16.180 de studenţi la programele de master acreditate, cele mai multe locuri fiind alocate Universităţii ”Spiru Haret” din Capitală, 2.050 mai exact. Aici, cel mai mare număr de studenţi ar urma să fie înmatriculaţi la Facultatea de Contabilitate, 350.
Locurile disponibile la masterat la universităţile de stat:Universit