Ministerul Sănătăţii a anunţat mai multe proiecte de lege pentru creşterea salarizării medicilor şi fi nanţarea spitalelor. Niciunul dintre acestea nu se va aplica din acest an. Sursa: ARHIVA EVZ
De anul viitor, un doctor care lucrează cu normă întreagă într-un spital de stat nu va mai putea să muncească şi într-o clinică privată, a anunţat, ieri, ministrul Eugen Nicolăescu.
Medicul va putea însă ca, după cele 7 ore de muncă legale, să acorde asistenţă medicală în spitalul în care lucrează, contra cost, pacienţilor care doresc acest lucru. „Vorbim despre consultaţii în regim privat acordate în secţii unde există paturi private”, a explicat ministrul Sănătăţii. Proporţia paturilor cu regim privat organizate în spitalele de stat nu poate fi mai mare de 30%.
Tarifele, stabilite ulterior
Preţurile serviciilor medicale vor fi afişate la vedere, iar pacienţii vor putea plăti cu bani din buzunar sau din asigurarea privată.
Sumele încasate de medic ca urmare a serviciilor prestate vor merge în proporţie de 60% în buzunarul lui, 30% la echipa medicală care l-a ajutat şi 10% în conturile spitalelor. „Un astfel de sistem funcţionează cu succes de 40 de ani în Franţa”, a dat asigurări oficialul de la Sănătate, care a estimat că în aceste condiţii venitul unui medic poate ajunge şi la câteva mii de euro pe lună.
În schimb, medicii care lucrează cu o jumătate de normă vor putea să meargă la consultaţii private după terminarea programului de lucru la stat.
Nicolăescu a anunţat şi componentele pachetului medical de bază care ar urma să ducă la un control mai bun al banilor din Sănătate în condiţiile informatizării sistemului. Efectele pentru cetăţeni ale implementării acestei măsuri ar urma să se vadă însă peste doi-trei ani întrucât între timp vor trebui actualizate şi ghidurile terapeutice.
Nicolăescu a mai anunţat alte două proiecte de le