Comisia Europeana a publicat rezultatele unei evaluari menite sa identifice sarcinile excesive, suprapunerile, lacunele sau inconsecven?ele care ar fi putut aparea de la adoptarea a trei directive ale UE privind informarea ?i consultarea lucratorilor.
Evaluarea arata ca impactul si eficacitatea directivelor depind de situatia existenta înainte de transpunere, precum si de o serie de alti factori, cum ar fi: tara si sistemul de relatii dintre partenerii sociali, dimensiunea întreprinderii, cultura dialogului social, atitudinea partenerilor sociali sau sprijinul lucratorilor.
Raportul constata ca cele trei directive ale UE (privind concedierile colective, privind transferul de întreprinderi si de stabilire a unui cadru general de informare si consultare a lucratorilor din CE) sunt în general relevante, eficiente, coerente si se sustin reciproc. Beneficiile pe care acestea le genereaza depasesc probabil costurile.
Informarea si consultarea lucratorilor este cruciala pentru a anticipa schimbarile si pentru a gestiona bine restructurarea, într-un mod responsabil din punct de vedere social. Este vorba de un drept social fundamental care contribuie la atenuarea conflictelor, la crearea unui climat ce stimuleaza cooperarea la locul de munca si la promovarea competitivitatii.
Verificarea adecvarii utilizeaza o abordare bazata pe elemente concrete, acoperind aspecte juridice, economice si sociale. Guvernele UE/SEE si reprezentanti ai organizatiilor angajatilor si ai angajatorilor au fost implicati îndeaproape în acest exercitiu.
Desi evaluarea constata ca, în linii mari, cele trei directive sunt adecvate scopului urmarit, aceasta pune de asemenea în evidenta o serie de deficiente în ceea ce priveste domeniul lor de aplicare si punerea în aplicare. În ceea ce priveste domeniul de aplicare, o parte importanta a fortei de mu