Incendiul izbucnit, marţi, în subteranul Salinei Praid, într-o galerie părărsită situată la o adâncime de circa 200 de metri de suprafaţă, a fost stins după o intervenţie dificilă, care a durat aproximativ 12 ore, forţele de intervenţie utilizând o conductă de un kilometru pentru inundarea focarelor.
Directorul de Cancelarie al Prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că incendiul din subteranul Salinei Praid a fost stins în noaptea de marţi spre miercuri, jurul orei 3:00, după o intervenţie desfăşurată în condiţii foarte dificile şi care a durat aproximativ 12 ore.
Incendiul a fost depistat de salvatorii de la mină într-o galerie părăsită, cu două etaje mai jos faţă de zona de vizitare şi de tratament, la o adâncime de aproximativ două sute de metri de suprafaţă şi se manifesta pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi de lemn, grinzi şi planşeul de protecţie a galeriei.
Iniţial s-a intervenit cu stingătoare, întrucât gabaritul autospecialelor nu a permis accesul lor în galerii, ulterior fiind achiziţionată o conductă cu lungimea de un kilometru, cu ajutorul căreia s-a făcut alimentarea de la o sursă de apă din subteran, inundându-se zona focarului.
Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la instalaţia de ventilare a minei. Adrian Pănescu a spus că incendiul a fost stins de echipele formate din zece salvatori de la mina Praid şi şase pompieri voluntari de la Servicul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din staţiune, care au lucrat în schimburi de câte două ore.
Fumul dens, căldura dogoritoare şi galeriile înguste au făcut ca intervenţia să fie una dintre cele mai dificile.
"A fost o intervenţie foarte grea. Jos, galeriile sunt strâmte, nu pot intra mulţi oameni deodată, era foarte cald, aerul era fierbinte iar fumul foarte g