Negociatorii israelieni şi palestinieni, care au reluat dialogul la Washington, urmează să se întâlnească din nou peste două săptămâni în Orientul Mijlociu. Obiectivul este de a încheia un acord final în următoarele nouă luni, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Obiectivul este ambiţios şi ar trebui atins în nouă luni: un stat palestinian în bună vecinătate cu Israelul. Astfel de obiective au mai existat şi nici unul dintre actorii negocierilor din ultimele două zile nu s-a declarat excesiv de optimist.
"Nu e nici un secret că e greu. Dacă n-ar fi fost, s-ar fi întâmplat de mult", a remarcat ministrul de Externe, John Kerry, care a adăugat: "Înţeleg scepticismul unora, dar nu-l împărtăşesc. Cred că liderii, negociatorii şi cetăţenii implicaţi în acest proces vor face pace dintr-un motiv simplu: este absolut necesar. Soluţia bi-statală este singura care poate pune capăt conflictului. Nu avem nici prea mult timp, nici o altă cale".
Eforturile diplomatice ale Guvernului SUA
Faptul că ministrul israelian al Justiţiei, Tzipi Livni şi veteranul negociator palestinian, Saeb Erakat, s-au aflat faţă în faţă la Washington se datorează eforturilor diplomatice intense ale Executivului american, care va juca un rol esenţial în derularea tratativelor ce urmează a fi reluate peste două săptămâni.
"Netanyahu, premierul israelian, vrea să-i poată spune lui Obama că a făcut tot ce a putut, asumându-şi mari riscuri politice în plan intern şi că vrea în schimb un ajutor american mai concret în dosarul programului nuclear iranian", specula ultra-conservatorul John Bolton, exprimând punctul de vedere al taberei cinicilor, care considera că această rundă de negocieri a fost declanşată din calcul politic şi nu are şanse de izbândă.
"Relaţia palestiniano-israeliană ascunde un