Noul acord convenit de către autorităţi cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană vine cu o serie de condiţionalităţi, cele mai multe dintre acestea fiind restanţele vechiului acord. Reforma sectorului sanitar, restructurarea din energie şi transporturi apar din nou pe listă, plus o serie de surprize neplăcute pentru români: clauzele abuzive rămân în contractele de creditare iar calendarul de liberalizare nu se modifică nici el.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) un nou acord preventiv, pe o perioadă de doi ani, fiecare dintre cele două instituţii contribuind cu câte două miliarde de euro.
„Autorităţile române îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor să tragă din resursele financiare“, a declarat Andrea Schaechter, noul şef al misiunii FMI în România. Acordul va fi semnat în toamnă, cel mai probabil în luna octombrie. „Stabilitatea macroeconomică, în mod clar, singură nu este suficientă. Trebuie combinată cu reforme structurale“, a afirmat Schaechter. Cu toate acestea, banii nu vor veni fără condiţionalităţi, majoritatea fiind aceleaşi din acordul precedent.
**Reforma sănătăţii. Sistemul sanitar va fi în centrul atenţiei în noul acord. Acesta este văzut ca un „risc“ pentru buget, iar accentul va fi pus pe managementul financiar al unităţilor spitaliceşti, potrivit unor surse prezente la negocieri. De asemenea, se va pune accent pe prevenţie şi se va da un rol mai mare medicilor de familie şi tratamentului ambulatoriu. Reamintim, propunerile de reformă a sectorului au dus la proteste ale populaţiei la începutul anului trecut, din cauza conflictului iscat între preşedintele Traian Băsescu şi secretarul de stat Raed Arafat.
**Fără implicare politică în companiile de stat. Ministerele nu trebuie să intervină în conducerea companiilor de stat, acest