Zilele acestea se împlinesc 36 de ani de la greva minerilor de la Lupeni. Pe măsură ce timpul se scurge, peste grevă se aşterne colbul uitării. Sau, şi mai grav, este aruncat în derizoriu caracterul evident anticomunist al mişcării muncitoreşti lupenene. Din păcate, acest gest iresponsabil este pus în practică de oameni care nu au stat de vorbă nici cu participanţii la grevă, nici cu… documentele. Probabil cei mai mulţi dintre denigratorii caracterului anti-comunist al grevei minerilor din 1977 sunt în misiune. Întrucât ordinul se execută, nu se discută, pe aceştia, hai să zicem că i-am înţelege. Nu-i înţelegem însă pe intelectualii, ştiutori de carte, care, doar de dragul de a face rating, deturnează cu bună ştiinţă mesajul anticomunist al grevei.
În ediţia de astăzi vă propunem un remember, un „jurnal” al zilei de 1 august al anului 1977, decupat din volumul „Lupeni 1977. Strict Secret. Filajul continuă!” de Marian Boboc şi Mihai Barbu. Această reconstituire a zilei de 1 august 1977, pe unităţi miniere, are şi rolul de a demonstra că greva minerilor nu a început la 1 august. În această zi, după cum veţi putea citi, jarul nemulţumirilor doar mocnea.
Şi o ultimă şi utilă precizare: că le place sau nu unora, liderul grevei minerilor din 1977 a fost Constantin Dobre. Am precizat aceasta, pentru că şi în chestiunea paternităţii conducătorului grevei am auzit în ultima vreme o groază de tâmpenii. (ZVJ)
1 august 1977. Mina Lonea
Doar discuţii între pensionari
Chiar dacă din datele deţinute de securitate rezulta „că directorul Brânduş Aurel şi inginerul şef electromecanic Vasile Ioan, înainte de 1 august 1977, au fost semnalaţi cu comportări necorespunzătoare faţă de muncitori”, în perioada 1-2 august la mina Lonea toate schimburile au dat ţării (cât „mai mult”, bineînţeles…) cărbune.
Seismograful securităţii nu