Furtul celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, din octombrie 2012, pus la cale de catre un grup de sase romani, va deveni subiectul unui film dezvoltat de fotograful Cristian Movila si regizorul si producatorul Tudor Giurgiu.
Potrivit unui comunicat de presa al Libra Film Productions, Tudor Giurgiu si Cristian Movila lucreaza impreuna la un proiect de lung-metraj care reda pas cu pas afacerea palpitanta care a dus la posibila disparitie prin ardere a unor opere de arta a caror valoare depaseste, conform expertilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de opere de arta pe plan mondial.
"Subiectul mi se pare ca are un potential extraordinar iar vizitele facute la Carcaliu, discutiile cu cei implicati, ambianta speciala din sat, toate acestea m-au convins ca exista material pentru un film absolut special. L-am contactat pe Tudor, un vechi prieten si colaborator, si sunt convins ca impreuna vom putea aduce aceasta poveste pe marele ecran. Dincolo de povestea aproape fantezista, dar atat de reala, ce ma fascineaza la intregul caz e ca devine un argument foarte prezent intr-o discutie care dureaza de secole. Care e valoarea operei artistice si cat de mult variaza ea functie de publicul care o apreciaza. Am vazut cu totii tablourile, opere inestimabile valorind milioane de euro, dar cat valoreaza de fapt un Picasso in mana unei mame care crede ca isi ajuta fiul?", povesteste fotograful Cristian Movila, citat in comunictul de presa.
"Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producatori din Marea Britanie, Olanda si Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de actiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia si motivatiile autorilor jafului, faptul ca provin dintr-o comunitate de lipoveni i