Câteva sute de deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara au fost invitaţi la un spectacol şi la o masă festivă, în semn de apreciere faţă de faptul că, în detenţie, au reuşit să se califice profesional, absolvind cursuri de formare profesională, finanţate printr-un proiect european de promovare a incluziunii sociale.
350 de deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara au absolvit, marţi, în mod festiv, cursurile de calificare profesională care le-au fost oferite de penitenciar. După absolvire, au primit câte un certificat de calificare profesională de la Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor şi, în plus, s-au ales şi cu 30 de zile scăzute din pedeapsă.
După ce vor ieşi din închisoare, ei au posibilitatea să muncească, în libertate, în construcţii, în sectorul creşterii animalelor, în domeniul confecţiilor din aluminiu şi al maselor plastice sau ca tâmplari.
Chestorul Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara, spune că aceştia semnează un contract prin care îşi iau angajamentul, la ieşirea din detenţie, ca, în maximum şase luni, să comunice Penitenciarului că şi-au găsit un serviciu. „Pot alege dintre trei oferte de muncă prezentate de firmă, în localităţile de domiciliu. Dacă refuză cele trei oferte sau trec şase luni şi nu se angajează, noi le cerem banii înapoi”, spune Ioan Băla.
Scopul proiectului este reintegrarea deţinuţilor în societate şi pe piaţa muncii. „Dezideratul nostru este integrarea în societate şi pe piaţa muncii a deţinuţilor care şi-au ispăşit pedeapsa, dar acest lucru depinde şi de ce le oferă societatea atunci când ies pe porţile penitenciarului”, spune subinspectorul Carmen Uţoiu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Timişoara. Cu toate acestea, sunt mulţi care recidivează. Adesea, tâlhăriile sau furturile, comise pe fondul sărăciei, îi readuc pe mulţi înapoi în spatele gratiilor. @N