Consumul moderat de bere poate imbunatati memoria si nivelul de atentie, amplificand totodata impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului, releva prima cercetare din Romania.
Cercetarea Centrului de Studiu despre Bere, Sanatate si Nutritie, care a avut in vedere efectul consumului moderat de bere asupra sanatatii organismului uman, a fost facut in cadrul unui proiect derulat, in perioada noiembrie 2012 - mai 2013, de catre Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, si finantat de CSBSN prin intermediul unui program de burse.
Potrivit datele rezultate in urma studiului, un consum moderat de bere favorizeaza procesele de memorare, prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung.
De asemenea, cercetarea a indicat faptul ca participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere pe parcursul derularii acestuia au prezentat o alocare de doua ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie.
Acelasi studiu arata ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului.
Studiul a fost efectuat pe 29 de barbati intre 18 si 64 de ani, care beau saptamanal intre patru si 14 pahare de bare, adica in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati indicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Potrivit cercetatorilor, este considerata consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru barbati si 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentratie a alcoolului in berea consumata de maximum 5%.
Monica Diana Bercea a precizat ca testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultima generatie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN functional, fiind monitorizata activitatea electrica de la nivelul scalpului, cu ajutorul unu