Cu venituri la bugetul de stat în scădere cu 1,9 miliarde lei faţă de nivelul prognozat, Guvernul propune tăieri ample la câteva ministere-cheie dar şi realocări semnificative la altele. Concret, cu preţul perpetuării dezastului de la căile ferate şi educaţie şi mulţumită economiilor făcute pentru asistenţa socială se alocă bani suplimentari pentru medicamente şi acoperirea restanţelor administraţiilor locale.
Prin rectificare bugetară, foarfeca Guvernului urmează să taie de la Ministerul Muncii (-1,1 miliarde lei), Transporturi (953 milioane lei), SGG (- 535 milioane) şi Educaţie (-235 milioane). Principalii beneficiari sunt Ministerele Sănătăţii (+1 miliard lei) şi Dezvoltării Regionale (+940 milioane lei). Motivaţia juriului? Pentru ministerul Muncii-economiile înregistrate în primul semestru pentru acţiunile de asistenţă socială finanţate de la bugetul de stat, precum şi la cele finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru banii pierduţi (“necheltuiţi”) de ministerul Transporturilor nu există prea multe explicaţii, poate că privatizarea CFR Marfă ori o nouă majorare a preţului biletelor la CFR Călători în perioada următoare ar putea să limpezească lucrurile. În ceea ce priveşte principalii beneficiari (Sănătatea şi Dezvoltarea), 570 de milioane de lei vor fi oferite CNAS pentru plata medicamentelor iar 500 milioane lei acoperă neîncasări din taxa de clawback; 1 miliard lei se vor aloca pe judeţe pentru achitarea plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale şi a spitalelor din reţeaua acestora faţă de furnizorii de bunuri şi servicii.
Celelalte ajustări
Tăieri de cheltuieli vor fi efectuate şi la Ministerul Agriculturii (61,1 milioane lei, de la 17,28 miliarde lei buget iniţial), Ministerul Culturii (5,2 milioane lei, de la 578 milioane de lei iniţial), Ministerul Economiei (6,3 milioane le