Resursele naturale au determinat Beijingul sa se implice puternic pe continentul negru. Numai gigantul Huawei castiga 3,5 miliarde de dolari anual din servicii informatice, ceea ce a generat nelinisti la Washington.
China nu a facut niciodata un secret din interesul pe care-l poarta Africii. Numai in perioada 2006 - 2012, proiecte de mare anvergura au adus pe continentul negru investitii chinezesti in valoare de peste 67 de miliarde de dolari.
Pamantul african produce din ce in ce mai mult pentru a hrani cel mai mare popor din lume, resursele minerale alimenteaza industria chineza iar petrolul african alimenteaza masinile chinezilor.
Trupe chineze apara drumul pe mare catre tara-mama: sute de militari sunt cantonati in Mali, in vreme ce vase de razboi combat pirateria in largul coastelor somaleze.
Razboiul tacut de cucerire a Africii se desfasoara si pe taramul spionajului.
Compania Huawei si-a stabilit reprezentante in 18 tari si a investit miliarde, din 1990, pentru a construi retele de comunicatii si a-si dota clientii cu infrastructura necesara.
Telefoanele mobile ieftine Huawei au cucerit majoritatea pietelor de pe continent, iar la inceputul anului, gigantul telecomunicatiilor a incheiat un contract cu Microsoft pentru a produce un smartphone ieftin in Africa.
Anul acesta, Huawei a incheiat doua contracte de telecomunicatii in care investesc cate 700 mil dolari si care, insumate cu alte contracte mai vechi, vor aduce Huawei cca 3,5 mld dolari anual. Sloganul Huawei este "Imbunatatirea vietii prin comunicare".
Compania Huawei este extrem de competitiva in Africa pentru ca "de-a lungul Africii - dar in special natiunilor care au o populatie si resurse mari - Huawei ofera produse si servicii ieftine, finantare generoasa si sisteme de management unor guverne care au dific