Scris de Otilia Șandor - După ce au distrus-o din unitate, acum o reînvie. La 30-31 de ani de la înfiinţarea Spitalului Judeţean (adică anul viitor sau peste doi ani), unitatea ar putea să celebreze revenirea „la matcă” a policlinicii integrate.
Edilii Oradiei au anunţat din nou, că vor să construiască policlinică pentru Spitalul Judeţean, în faţa acestei unităţi, sau pe lateral, la uşa Unităţii de Primire Urgenţe.Aducere aminte
Spitalul Judeţean Oradea a fost construit la finele anilor ’70 şi în 23 august 1984 a fost dat în folosinţă. Unitatea medicală avea încă de la deschidere policlinică „integrată”, adică în interiorul unităţii. Pe mai multe etaje chiar, se aflau şi Radiologia şi cabinetele de policlinică inclusiv de recuperare medicală.
Activitate medicală ambulatorie era şi la fosta Policlinică Mare, de pe Republicii, aflată acum în paragină, după ce a fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice.
În vremea primului mandat de ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a gândit o strategie inovativă pentru ţară: să facă spitale regionale de urgenţă şi spitale judeţene de urgenţă.
Pentru Oradea s-a decis să se facă un nou spital judeţean de urgenţă, pe str. Vlădeasa, unde urma să se mute toate secţiile de urgenţă şi probabil, unul dintre cele două mari spitale (Judeţean sau Curteanu) să dispară şi altul să adăpostească cazurile cronice.
S-au plătit cu mulţi euro studii de fezabilitate de la Ministerul Sănătăţii (adică din banii noştri, ai tuturor). În acele vremuri s-a şi anunţat că Spitalul Judeţean de pe str. Gheorghe Doja, de pe deal, o ia treptat la vale.
Tot pe atunci s-a decis ca activitatea din Policlinica Mare să fie mutată complet în blocul de patru etaje unde funcţiona Spitalul de Dermato Venerice. Motivul: clădirea prea veche a Policlinicii mari necesită prea mulţi bani pe regie şi întreţinere.
Zis ş