News De la 1 august, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile şi unele acţiuni penale. Petenţii nu vor trebui să treacă, însă, pe la un mediator, cum se stipula până acum, ci vor putea fi informaţi chiar de către judecător, procuror sau avocat, potrivit unei modificări recente a Parlamentului.
Şi tot în forul legislativ se pregăteşte o nouă schimbare: vor putea acţiona ca mediatori şi avocaţii şi notarii cu experienţă de peste 5 ani, fără să mai fie nevoie de alte formalităţi.
De la 1 august 2013, acţiunile civile în instanţă şi unele acţiuni penale vor fi respinse de către instanţă dacă părţile nu vor trece printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor mediereii. Impactul se va vedea după ce magistraţii vor reveni din vacanţa de vară.
Potrivit modificărilor Parlamentului la Legea de adoptare a OUG 4/2013, şedinţa obligatorie de informare asupra avantajelor medierii nu se va face obligatoriu la mediator. Camera Deputaţilor a aprobat o modificare potrivit căreia „informarea asupra avantajelor medierii poate fi realizată de către judecător, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atestă în scris".
Până acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a ţine această şedinţă de informare asupra avantajelor medierii. Şedinţa de informare este gratuită. Doar procedura de mediere este taxată de către mediator.
Medierea este o formă alternativă de rezolvare pe cale amiabilă a litigiilor între două sau mai multe părţi. Mediatorul ar trebui să asculte argumentele părţilor şi să propună soluţii astfel încât acestea să ajungă la un numitor comun, fără a mai fi nevoie să se ajungă în instanţă (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Dacă părţile implicate cad la pace, atunci se încheie o înţelegere şi se plăteşte un onorari