În toate casele în care credinta în Dumnezeu este prioritarã, astãzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca fiind Postul Sfintei Marii.
Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadã de înfrânare de la alimente de dulce, de rugãciune si reculegere în tihnã, care îi pregãteste pe crestini pentru cele douã mari praznice din luna august: Schimbarea la Fatã, celebratã pe 6 august, si Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Postul Adormirii Maicii Domnului îsi are originile încã din secolul al Vlea, de când s-a dezvoltat cultul Preacuratei Fecioare. Postul începe astãzi si se încheie la jumãtatea lunii, pe 15 august, exact în ziua prãznuirii Adormirii Sfintei Fecioare. În toatã aceastã perioadã, în lãcasele de cult din tarã preotii sãvârsesc slujba Vecerniei, plus cele douã Paraclise ale Fecioarei Maria. De asemenea, în ajunul sãrbãtorii, slujitorii bisericilor ortodoxe oficiazã slujba Prohodului Maicii Domnului. Practic, pânã la jumãtatea lunii august se consumã doar mâncãruri care nu sunt de dulce, se merge la bisericã si se asistã cu evlavie la slujbele speciale din aceastã perioadã. Spre deosebire de celelalte posturi, acesta este unul mai strict. În cele douã sãptãmâni, existã o singurã dezlegare la peste, pe 19 august, când este prãznuitã Schimbarea la Fatã a Domnului. Biserica îndeamnã crestinii întotdeauna sã fie evlaviosi, sã se roage, dar, în timpul postului, enoriasii trebuie sã se roage si mai mult, deoarece postul alimentar este doar un aspect care ajutã la curãtarea sufletului.
În toate casele în care credinta în Dumnezeu este prioritarã, astãzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor ca fiind Postul Sfintei Marii.
Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadã de înfrânare de la alimente de dulce, de rugãciune si reculegere în tihnã, care îi pregãteste pe crestini pentru cele douã mari pra