Toţi cei care vor să-şi tranşeze neînţelegerile în instanţă sunt obligaţi începând de joi să meargă mai întâi la mediator. Prima şedinţă este gratuită, dar cei care o refuză riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Începând de joi, nimeni nu va mai putea ajunge în instanţă dacă nu merge înainte la mediator. O primă şedinţă de informare la mediator înainte de tranşarea unei dispute printr-un proces, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţuri, partaje de bunuri comune, dar şi malpraxisurile este obligatorie, atrag atenţia autorităţile.
În plus, prin faţa mediatorilor vor trece şi persoanele care au săvârşit unele infracţiuni penale: loviri, distrugeri, dar şi unele cazuri de viol. Este bine de ştiut că această primă şedinţă de informare este gratuită. “Părţile implicate în conflict pot merge totuşi în instanţă dacă asta îşi doresc cu adevărat. Trebuie doar să aibă la ele dovada participării la o întâlnire cu un mediator, respectiv un certificat eliberat de acesta, pe care îl vor prezenta judecătorilor. Numai astfel acţiunea civilă poate
continua”, au explicat specialiştii în drept.
Cei care refuză vizita la mediere riscă amenzi
Dacă una dintre părţi refuză să participe la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei, au mai explicat specialiştii. Aceştia riscă însă amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.
Gabriela Mihuţ, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Mediere, este de părere că cei mai mulţi dintre români vor prefera să-şi rezolve problemele la mediator.
„Creşterea substanţială a taxelor de timbru, precum şi termenele îndelungate în instanţe fac ca apetitul justiţiabililor pentru mediere să crească (...) În plus, clienţii ca