Directorul ICR Banat-Crişana: „Avem multe proiecte. Rămânem în standby”
Filialele din ţară are Institutului Cultural Român (ICR) au avut viaţă scurtă. Înfiinţate în toamna anului 2012, la iniţiativa preşedintelui de atunci a ICR, Andrei Marga, cele şapte filiale sunt desfiinţate începând de miercuri, 31 iulie 2013.
Actualul director al ICR, Lilian Zamfiroiu, declarase încă dinainte de a fi numit oficial în funcţie că nu vede rostul filialelor din ţară.
„În urma unei analize a impactului acțiunilor derulate de filialele Institutului Cultural Român din țară, în raport cu misiunea Institutului, cu prioritățile actuale și cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis încheierea acestui program-pilot. În consecință, începând cu 31 iulie 2013, filialele ICR din interiorul țării își vor înceta activitatea. ICR le mulțumește pentru colaborare și pentru efortul depus tuturor celor implicați în acest demers”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
Filiala Banat-Crişana a avut o poveste pe cât de scurtă pe atât de zbuciumată. Sediul Filialei ICR Banat-Crişana a fost stabilit iniţial la Timişoara. Însă, la sfârşitul lunii noiembrie, ICR anunţa că filiala din Vest va fi deschisă, de fapt, la Arad, în oraşul directorului Gheorghe Schwartz, scriitor şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Abia pe 24 ianuarie 2013 a fost inaugurat sediul din Arad. A urmat o perioadă în care autorităţile locale din Arad nu s-au înghesuit să sprijine filiala ICR.
„Noi rămânem în standby deocamdată. Eu cred că măsura a fost luată din două considerente. Unul ar fi că există această criză financiară şi al doilea e pentru că o dată cu regionalizarea se vor restructura aceste filiale. Noi, de exemplu, ne numim Banat-Crişana şi dacă va fi înfiinţată regiunea Banat va trebui să ne repoziţio