Ministrul Sănătăţii a anunţat că a găsit soluţia ca medicii să aibă venituri mai mari
Aceştia vor putea consulta sau opera în secţii speciale ale spitalelor de stat, în afara programului de lucru, şi vor primi 60% din încasări
Doctorii care sunt angajaţi cu normă întreagă nu vor mai avea însă voie să profeseze în clinicile sau spitalele particulare
Proiectul de lege privind scoaterea medicilor din grila de salarizare bugetară prevede ca un medic ce lucrează cu normă întreagă într-un spital public va putea să ofere consultaţii private doar în spitalul public, nu şi într-o unitate privată.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă modul în care veniturile personalului medical pot fi îmbunătăţite astfel încât medicii să nu mai fie nemulţumiţi de veniturile realizate şi să se oprească exodul acestora în alte ţări.
"Singurii care aduc venituri în sistemul sanitar sunt medicii. Am căutat o metodă prin care să aflăm cum putem să aducem mai mulţi bani în sistem pentru a plăti mai bine medicii", a explicat Eugen Nicolăescu, adăugând că avem o grilă de salarizare bugetară care nemulţumeşte medicii şi care nu le oferă acestora demnitatea cuvenită.
"Dacă medicul X optează să lucreze cu normă întreagă într-un spital de stat, va exista o grilă specială prin care acesta va fi plătit", a spus ministrul Sănătăţii.
El a explicat că medicii vor putea oferi consultaţii private sau vor putea efectua intervenţii medicale private în spitalul de stat, peste programul de lucru. Acest lucru se va putea realiza doar în secţiile private ale spitalului sau în paturile private din unitate.
Pentru aceste servicii medicale private acordate în spitalele publice, cetăţenii pot plăti "din buzunar sau pot avea o asigurare privată de sănătate care să le acopere cheltuielile", a mai spus Eugen Nicolăescu.
"D