Aceasta este perioada în care se văd primele diferenţe între tinerii care vor pleca la studii în afară şi cei rămaşi în ţară: unii se stresează, alţii se relaxează.
Din martie, când a fost acceptată la Conservatorul Universităţii din Birmingham, Anglia, Maria Suciu (20 de ani), din Baia Mare, a şi uitat de emoţiile admiterii.
„A trebuit doar să trimit un eseu motivaţional plus o înregistrare cu două piese. Apoi mi-au transmis că tot ce mai am de făcut este să iau peste nota 8 la Bac, pentru că aveam deja certificatul Cambridge nivel C2 şi cel DELF nivel B2”, povesteşte pianista, care urmează să plece în Regatul Unit în luna septembrie. Motivaţia-cheie care a făcut-o să lupte pentru media 9,83 la examenul maturităţii a fost însă bursa de 2.000 de lire primită de la universitate. Un privilegiu acordat numai câtorva tineri din întreaga lume.
Studenţi înainte de Bac
Asemeni Mariei, mii de viitori studenţi internaţionali îşi fac acum bagajele să plece în campusurile universitare din toată lumea, în timp ce tinerii rămaşi în ţară se perpelesc aşteptând rezultatele admiterii. „Practic, când au intrat în Bac ei aveau confirmarea că sunt admişi în proporţie de 50%”, explică Roxana Pantazica, consilier educaţional EDMUNDO, singurul serviciu gratuit de îndrumare al tinerilor care ţintesc un loc la facultăţile străine.
În comparaţie cu România, spune aceasta, procedura de aplicare este cu mult simplificată, prima triere făcându-se pe baza unui eseu personal: „Dacă au un eseu puternic, răspunsul poate veni şi într-o lună-două. Majoritatea aplică până în iunie şi au parte de o admitere condiţionată. Fie trebuie să-şi ia certificatul de limbă, fie să obţină anumite note la Bac”.
În plus, spre deosebire de colegii rămaşi acasă, candidaţii nu stau la coadă, în faţa secretariatelor. „Totul se face online. Pur şi simplu au scanat documentele şi le-au tri