Cercetătorii de la Universitatea Stanford se pregătesc să efectueze primele teste pe oameni ale unei substanţe cu potenţial uriaş în lupta contra cancerului.
O proteină cunoscută sub numele de CD47 spune corpului să nu „consume” cancerul, însă un anticorp conceput de dr. Irving Weismann blochează CD47, eliberând celulele macrofage. Aceasta este foarte scurta istorie a descoperirii pe care „omenirea o aşteaptă de atâta vreme”, după cum subliniază oamenii de ştiinţă, însă „povestea” este cu mult mai amplă.
Distruge sistemele de apărare
Anunţul a venit în cursul lunii iulie, la doar câteva luni după studiul realizat de dr. Irving Weissman, biologul care a conceput medicamentul care distruge sistemele de apărare ale cancerului. Cercetarea arată că aceste celule colectează informaţii, indicând celulelor T unde se găsesc celulele canceroase. Apoi, celulele T „învaţă” să atace cancerul.
„Nu ne aşteptam ca celulele CD8+ T să se mobilizeze atunci când macrofagele cuprindeau celulele canceroase în prezenţa anticorpilor ce blocau CD-47”, a comentat Diane Tseng, un cercetător din echipa doctorului Weissman.
Din 2014
Reuşitele acestui studiu ar putea avea consecinţe importante în lupta contra cancerulului. Atunci când celulele macrofage prezintă celulelor T cancerul de care suferă pacientul, aceste celule T se adaptează la markerii moleculari unici prezenţi în celulele canceroase. Astfel, celulele devin un vaccin personalizat împotriva cancerului. „Deoarece celulele T sunt sensibilizate să atace acea formă de cancer de care suferă pacientul, administrarea anticorpilor ce blochează CD-47 ar putea acţiona ca un fel de vaccinare personalizată împotriva cancerului”, spune Tseng.
Cercetătorii de la Stanford intenţionează să efectueze primele teste clinice pe un grup mic, de 10-100 de oameni, la începutul anului 2014.