Un document de lucru elaborat la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Centru pentru perioada 2014 -2020, obținut de newsbv.ro, relevă importanța regională a Brașovului, din punct de vedere economic și demografic.
Considerate jucători cheie într‐o economie competitivă bazată pe cunoaștere și crearea de prosperitate, orașele prin funcțiile sale sunt centre de polarizare pentru localitățile rurale din vecinătate. La nivelul Regiunii Centru rețeaua de localități urbane este echilibrată, excepție făcând județul Covasna.
Trei județe (Alba, Mureș și Sibiu) au 11 orașe, urmate de județul Brașov, cu 10 orașe și județul Harghita cu 9 orașe, la polul opus fiind județul Covasna cu doar 5 orașe.
La nivelul Regiunii Centru cel mai mare grad de polarizare urbană este în județul Brașov datorită existenței polului de creștere Brașov care ocupă primul loc în termeni de PIB/locuitor și ai productivității muncii.
În Regiunea Centru sunt două zone metropolitane în jurul municipiilor Brașov și Târgu Mureș. Din perspectiva teritorială, Regiunea Centru are un caracter destul de rural, excepție făcând județul Brașov, care are o economie mai diversificată.
Conform cercetărilor ESPON (”Rețeaua europeană de observare a dezvoltării și coeziunii teritoriale”, program de finanțare al Comisiei Europene care susține în special cercetarea în acest domeniu), la nivelul Regiunii Centru este un singur pol de importanță națională (Brașov cu peste 200.000 de locuitori), 5 poli de importanță regională (Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe și Mediaș, fiind municipii cu o populație cuprinsă între 50.000 și 200.000 de locuitori) și 13 poli de importanță locală (Miercurea Ciuc, Făgăraș, Reghin, Odorheiu Secuiesc, Sighișoara, Săcele, Sebeș, Cugir, Târnăveni, Aiud, Zărnești, Codlea și Blaj, orașele și municipiile având o populație cuprinsă între 20.000 și 50.000 de lo