Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn (DSK), a avertizat că Uniunea Europeană este departe de a reveni la vechiul ritm de creştere economică dacă nu dezvoltă o politică comună bine coordonată, lipsă ce explică şi instalarea crizei pe termen lung.
În plus, DSK, care urmează să fie judecat în dosarul 'Carlton', a precizat că globalizarea intensifică concurenţa, transformând statele lumii în rivali, iar nemulţumirile sociale ameninţă sistemele democratice cu ascensiunea mişcărilor extremiste.
Criza arată slăbiciunile
„Europa este mai puternic afectată de criză deoarece nu a putut dezvolta o politică comună. Slăbiciunea construcţiei europene, pe care mulţi au subliniat-o deja cu mult timp în urmă, nu a fost deosebit de vizibilă într-o atmosferă liniştită, dar imediat a devenit evidentă într-o perioadă dificilă”, a argumentat Strauss-Kahn. Cu acest prilej, fostul director executiv al FMI i-a criticat pe liderii europeni, preocupaţi mai mult de propria realegere în funcţie decât de problemele naţionale, scrie Agerpres.
Globalizarea înseamnă război
„Din punctul meu de vedere, globalizarea înseamnă război, conflict între economii, între care până acum au existat relaţii, dar la o altă scară, iar dezvoltarea s-a datorat în special pieţei interne”, a explicat economistul francez, subliniind că „din cauza globalizării, toate ţările din lume au devenit rivale şi, posibil, părţi în conflict”. În situaţia actuală, europenii „nu pot face ceea ce le stă în putere marilor naţiuni”, a detaliat DSK. UE nu se poate mobiliza la nivel comunitar la fel de eficient ca SUA, China sau Rusia ceea ce ar putea duce la o pierdere a greutăţii Europei pe scena internaţională. Peste 20 de ani Europa nu va avea greutate pe scena internaţională, dacă nu va începe o creştere în ţările din Lumea veche, a mai precizat DSK, anticipând, to