Televiziunea susţine că este ameninţată de Băsescu şi de DNA. Potrivit Codului Penal, însă, instituţiile de presă nu pot fi desfiinţate sau suspendate.
De luni seara, începând cu emisiunea „Sinteza Zilei”, realizată de directorul postului, Mihai Gâdea, Antena 3 a afişat în colţul din partea dreaptă al ecranului un mesaj, scris atât în română, cât şi în engleză: „Post supus ameninţărilor prezidenţiale”. Apariţia mesajului alarmist survenea după începerea urmăririi penale împotriva lui Dan Voiculescu pentru complicitate la şantaj în dosarul Intact- RCS&RDS. Inscripţia a fost ţinută până a doua zi dimineaţă, în jurul orei 11.30.
În urmă cu 20 de ani, Evenimentul Zilei se declara, printr-un mesaj pe prima pagina, „Ziar supus sancţiunilor prezidenţiale”. Atunci însă, sancţiunile erau palpabile: cu Ion Iliescu la Cotroceni, accesul EVZ a fost interzis, iar acreditările ziariştilor, ridicate.
Ce spune în Codul Penal
Săptămâna trecută, DNA a decis începerea urmăririi penale împotriva persoanei juridice Antena 3. „Împotriva jurnaliştilor din această instituţie a fost pornită o prigoană fără precedent”, striga Radu Tudor. Care era pericolul? Ironia sorţii face că într-un comunicat la fel de alarmist al Intact Group din 18 iulie, se atrăgea atenţia că, în art. 531 din Codul Penal privind „Felurile pedepselor aplicabile persoanei juridice”, majoritatea „Nu se aplică instituţiilor de presă”. Aşadar: Antena 3 nu poate fi dizolvată, nu i se poate suspenda activitatea, nu i se pot închide puncte de lucru şi nici interzice să participe la procedurile de achiziţii publice. De ce se victimizează?