Expoziţia „Futurotextiles” deschide sezonul cultural francez în România
Un pulover care îţi verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşune sau o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului.
Toate acestea vor putea fi văzute în cea de-a treia ediţie a expoziţiei „Futurotextiles”, demonstrând că inovaţia tehnologică atinge uneori cote SF şi se-mbină cu arta şi cu moda haute couture. Expoziţia, care s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences, la Paris, va fi itinerată toamna asta şi-n România, între 10 şi 29 septembrie la Timişoara şi începând cu 15 octombrie la Bucureşti. „Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice”, spune Caroline David, curatoarea expoziţiei.
O expoziţie plecată dintr-o capitală europeană a culturii
Proiectul „Futurotextiles” s-a născut în urma avântului tehnic şi cultural al oraşului Lille, Capitală Culturală Europeană în 2004. Începând cu 2006, la iniţiativa Asociaţiei „lille3000”, expoziţia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinţări ale textilelor contemporane, de la creaţia artistică la ştiinţe aplicate. De la prima ediţie, expoziţia „Futurotextiles” a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă. După primele două ediţii (2006 şi 2008), expoziţia actuală include noile descoperiri şi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultraleje