Reducerea TVA la 9% la pâine, grâu şi făină ar trebui să ajute producătorii să scoată pe piaţă pâine mai multă şi mai ieftină. Măsura Guvernului Ponta ar trebui să elimine evaziunea fiscală din domeniu, de aproape 70%. Faţă de europeni, care consumă anual 89 kilograme de pâine, românii mănâncă doar 23 de kilograme de pâine pe an.
Guvernul a adoptat marţi, 30 iulie, ordonanţa prin care se aplică o cotă redusă de TVA, de 9%, pentru pâine, grâu şi făină. Măsura urmăreşte combaterea fraudei fiscale în domeniului comerţului cu pâine, iar cota redusă se aplică pe tot lanţul de producţie şi distribuţie.
Reducerea TVA la 9% la pâine, făină şi grâu a fost insistent cerută de producători, primii avantajaţi de această măsură ce le reduce costurile de producţie. Teoretic şi de bun simţ, ar trebui ca şi consumatorii să se bucure de efectul unui TVA de numai 9%, mai multă pâine pe piaţă însemnând şi preţuri mai accesibile. Cel mai mare producător de pîine din Roman, Morărit-Panificaţie, a ajuns ca, în 2013, să producă între 8.000-10.000 de pâini pe zi, faţă de circa 20.000 pe care le livrau în urmă cu 7-8 ani. “Au apărut concurenţi importanţi, firme serioase, care s-au dezvoltat şi au produse la fel de bune ca cele de la Morărit-Panificaţie, poate unele mai accesibile ca preţ. Pentru mulţi dintre cumpărători contează şi diferenţa de 40 sau 60 de bani. O fabrică mare are şi costuri de producţie mai mari, mai ales că, în ultimii ani, materia primă s-a scumpit, preţul la gazele naturale şi energia electrică a crescut şi de câteva ori pe an, la fel şi la combustibili. Nu cred să se ieftinească pâinea, cel mai evident şi bun efect va fi scoaterea la lumină a evazioniştilor, producători mici, care s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie şi pe care nu-i mai verifică nimeni. Au spaţii şi utilaje improvizate, folosesc munca la negru, scot produse de mai proastă calitate şi n