Autorităţile de la Pristina au demarat anchete, în pofida unui acord cu Belgradul, împotriva unor politicieni, ofiţeri de poliţie, foşti angajaţi ai Ministerului sârb de Interne şi foşti participanţi la apărarea a podului peste Ibar contra albanezilor care doreau să ajungă în nordul Kosovo, în 1999. Dacă o sursă citată de cotidianul Vesti, cu sediul în Frankfurt, vede această acţiune ca o presiune pentru a destabilizarea nordului, EULEX( misiunea de poliţie şi justiţie a UE) susţine că nu există acte de inculpare secrete.
Realizată de Biroul procurorului special din Kosovo, lista cu personalităţile anchetate a fost alcătuită recent şi cuprinde 32 de persoane, 30 de sârbi, un bosniac şi un albanez. Majoritatea numelor aparţin unor locuitori din Kosovska Mitrovica, suspectaţi de comiterea de crime între 14 aprilie 1999 şi 4 februarie 2000. În mare parte suspecţii sunt sârbi, iar presupusele lor victime sunt albanezi, scrie Agerpres.
'Scopul evident al listei este de a face presiune asupra oamenilor pentru a destabiliza nordul. Menţionarea anumitor nume în legătură cu o serie de crime este o poveste veche, iar Pristina nu a putut dovedi niciodată că este adevărat', a afirmat o sursă pentru Vesti, în contradicţie cu informaţiile EULEX. Procurorii misiunii investighează în prezent 94 de cazuri de crime de război în Kosovo şi până acum s-au pronunţat 28 de verdicte , potrivit EULEX. Anterior, şeful oficiului Guvernului sârb pentru Kosovo, Aleksandar Vulin, a anunţat că Belgradul ar dori să ştie dacă au existat inculpări secrete pentru crime de război în zonă fără să aibă acces la acestea.
Autorităţile de la Pristina au demarat anchete, în pofida unui acord cu Belgradul, împotriva unor politicieni, ofiţeri de poliţie, foşti angajaţi ai Ministerului sârb de Interne şi foşti participanţi la apărarea a podului peste Ibar contra albanezilor care doreau să aj