Berea poate îmbunătăţi memoria şi stimula atenţia, arată primul studiu realizat în România despre efectele consumului de bere asupra sănătăţii organismului uman.
Cu ajutorul unei tehnologii de ultima generaţie, neuroimagistica, cercetătorii români au efectuat primul studiul despre efectele consumului de bere asupra organismului uman. Acesta pune sub semnul întrebării datele din literatura de specialitate care afirmă că un consum de băuturi alcoolice blochează memorarea informaţiilor prezentate cu puţin timp înaintea consumului de alcool sau imediat după.
Studiul realizat în România indică faptul că un consum moderat de bere ar putea favoriza procesele de memorare prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Totodată, studiul evidenţiază faptul că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active ar putea amplifica impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului. Astfel, luând în considerare faptul că procesul de memorare presupune compararea informaţiilor noi cu ceea ce este deja cunoscut, studiul indică faptul că un consum moderat şi responsabil de bere ar putea favoriza acest proces.
Mai mult, cercetarea indică faptul că un consum moderat de bere ar putea permite o creştere a utilizării resurselor de atenţie ale sistemului nervos central. Astfel, participanţii la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie, faţă de grupul de control.
Implicaţii profunde
„Este foarte important de subliniat faptul că rezultatele studiului trebuie plasate într-o perspectivă mai largă pentru a descoperi implicaţiile sale mai profunde. Astfel, de-a lungul timpului, cercetări importante derulate la nivel internaţional au făcut legătura între consumul moderat de bere şi diminuarea declinului cognitiv asociat înaintării în vârstă. Dacă av