Tot mai multe asociatii si fundatii fac cereri de interventie in procesul care vizeaza suspendarea hotararii Consiliului Local Baia Mare privind declararea zonei in care se afla si uzina Romaltyn - nefunctionala de mai multi ani -, ca una pentru locuinte si servicii. Structurile asociative se alatura, practic, autoritatilor locale si primarului Catalin Chereches, contestand cererea de suspendare a deciziei forului administrativ baimarean.
Reperezentantii firmei Romaltyn au dat in judecata Consiliul Local din dorinta de a obtine anularea hotararii, dupa ce au dat de refuzul ferm al alesilor locali si al primarului de a „negocia” pe baza acestei decizii. Atat Catalin Chereches cat si consilierii locali sunt de neclintit in ceea ce priveste aceasta decizie. Mai mult, au subliniat in repetate randuri ca nu vor accepta derularea unor activitati industriale cu riscuri aupra sanatatii si sigurantei populatiei si nici a unora de poluare a mediului, pe raza municipiului Baia Mare.
Primarul a subliniat ca isi mentine pozitia si ca trebuie evitata realizarea, in zonele de locuit, a unor investitii care ar putea pune in pericol sanatatea si siguranta publica, dar si mediul inconjurator. Edilul are de gand sa duca aceasta batalie pentru siguranta comunitatii la un nou nivel, gandindu-se serios sa initieze un proiect de hotarare - pe baza consultarii publice din anul 2010, cand 15.000 de baimareni au spus nu cianurarii in Baia Mare -, prin care sa fie interzisa cianura pe raza orasului .
„Au fost prezenti peste 15.000 de baimareni, care in proportie de peste 97 % au spus ca sunt impotriva utilizarii cianurilor in Baia Mare, ceea ce determina clar oportunitatea pentru a interzice o astfel de functiune, o astfel de utilizare de cianuri”, a declarat Catalin Chereches.
Documentatia depusa de Romaltyn la Ministerul Mediului, respinsa ca f