Începând de astăzi, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii. Prin urmare, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor şi unele acţiuni penale, înainte de a se ajunge în instanţă se va trece pe la biroul mediatorilor.
Astfel, o parte din acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor apela, înainte de începerea procesului, printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor medierii. Măsura însă, se va aplica doar proceselor începute din această lună.
Şedinţa de informare în care mediatorul le explică părţilor avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori, tarifele practicate fiind diferite în funcţie de natura şi complexitatea litigiului. Totodată, procedura de informare privind medierea nu poate depăşi 15 zile.
Pentru a dovedi participarea la şedinţă, părţile implicate vor primi de la mediator un certificat, însă în situaţia în care una dintre părţi refuză în scris participarea, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte proces verbal, care va fi depus la dosarul instanţei.
În condiţiile în care la finalizarea şedinţei, părţile sunt de acord să rezolve litigiul prin mediere, se încheie un acord ce va fi înaintat instanţei pentru încuviinţare.
Medierea poate dura între două şi şase săptămâni, în funcţie de complexitatea cauzei şi de sediul părţilor, la această perioadă fiind adăugate între trei zile şi două săptămâni, pentru validarea hotărârii.
Începând de astăzi, şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii. Prin urmare, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatoril